Peynirin Tadı Edirneden Gelir

Peynirin Tadı Edirneden Gelir

Peynirin Tadı Edirneden Gelir

 

Edirne peyniri, kendine has aroması ve lezzetiyle diğer beyaz peynir türlerinden ayrılır. Edirne peynirini özel kılan, Balkanlardan gelen nehirlerin, bölgede bol yeşil bir ortam oluşturmasıdır. Bilinen otlarla birlikte kekik, adaçayı gibi aromatik bitkilerle beslenen hayvanlar, tam yağlı ve aromatik kokulu sütler veriyorlar.

 

Balkan Dağlarından Gelen Nehirlerin Kesişimi

 

Edirne, Türkiye’nin Kuzeybatısında, Balkanlarla sınırı olan bir ilimizdir. Balkanlar’ın yüksek dağlarından doğan Meriç, Arda ve Tunca ırmakları Edirne’de buluşup, daha güneyde Ergene Irmağı’nın sularını da alarak Ege Denizi’ne dökülürler. Bu nedenle Edirne’nin ’ ağaçlık ve ormanlık, %34’ü de çayırlıktır. Nehirlerin ve yağışlı iklimin de etkisiyle, hayvan yetiştiriciliği rahatlıkla yapılıyor.

 

Üç nehrin birleştiği havzalarda, çayırlık alanlarda ve yüksek kesimlerde doğal olarak adaçayı ve kekik yetişiyor. Bu bitkileri de yiyen inek, keçi ve koyunların sütleri de etkileniyor.

 

Edirne Bitki örtüsü

 

Edirne’nin % 47’si tarım yapılan topraklar, % 13’ü ağaçlık ve ormanlık % 34’ü çayır ve otlaklar, % 6’sı da ürün vermeyen topraklardan oluşuyor. Bölgenin bitki örtüsünü Meriç havzası şekillendiriyor.

 

Havzanın yağış alma miktarı, kış aylarında fazlalaşıp,, yaz aylarında azalıyor. Doğal bitkiler gelişim devrelerinin ilk aylardaki su noksanlığını, kış aylarında toprakta birikmiş bulunan nemden karşılıyorlar. Havzada nispi nem oldukça yüksek bulunuyor. Bu da bitkiler üzerinde olumlu etki yapıyor.

 

Edirne’de, hem Akdeniz hem de Karadeniz iklimi görüldüğünden dolay bitki çeşitliliği fazladır. Ağaçlık ve ormanlık alanlarda; Gürgen, çam, meşe, Katran Ardıcı, Akçekesme, Karaağaç, Kızılcık, Karaçalı, Doğu Çınarı, Yabani Armut, Akçaağaç bulunur.

 

Kekik, adaçayı, çan çiçeği, yaban sümbülü (sadece Edirne’de yetişiyor) yerel halkın hem geçim kaynağı olarak da öne çıkıyorlar. Aromatik ve doğal bitkilerle beslenen hayvanlardan toplanan sütler ve geleneksel yöntemle edirne peyniri yapılıyor. İnek, keçi ve koyunların sütleri ayrı ayrı toplanarak, hiçbir katkı maddesi katılmadan ünü Türkiye sınırları aşan trakya peyniri üretiliyor.

 

Nehirlerimiz

 

Edirne, akarsuları bakımından zengindir. Birçok şehrin bir veya hiç nehri bulunmazken, Edirne topraklarından 4 nehir geçiyor. Balkanlar’ın dağlarından çıkan Meriç, Tunca ve Arda nehirleri, Edirne’de buluşuyorlar.

 

Bu üç nehirden ayrı olarak Ergene nehri, Istıranca Dağları’ndaki Ergene Kaynaklarından doğup, Meriç nehriyle birleşiyor. Daha sonra Ege Denizi’ne dökülüyorlar.

 

Diğer Yazılarımız

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir