Mükemmel Tat: Edirne Peyniri

Mükemmel Tat: Edirne Peyniri

Peynir, mükemmel bir protein kaynağıdır. Kahvaltıların, simitlerin, çay saatlerinin ve atıştırmalıkların birinci tamamlayıcısıdır. İnsanlar için bu kadar yararlı besini, kaynağından doğal ve organik haliyle yemelisiniz. Peynir deyince akla ilk olarak gelenlerden biri de edirne peyniri oluyor. Kendine has aroması ve lezzetiyle ünü sınırların ötesine taşmıştır.

 

Mükemmel Tat: Edirne Peyniri

 

Trakya Bölgesi ve özellikle Edirne yeşil alan bakımından oldukça zengindir. Edirne ve yöresinde dağlık alanlarda, meralarda otlayan inek, keçi ve koyunların sütlerinden toplanarak geleneksel olarak üretiliyor. Aromalı ve baharatlı bitkilerin fazla olmasından dolayı Edirne, diğer adıyla trakya peyniri farklı bir tat ve kokuya sahiptirler.

 

Tercihen İnek, keçi ve koyun sütleri birbirleriyle karıştırılarak paçal peyniri de  üretilir. Bu nedenle, her peynirin damakta bıraktığı lezzet farklıdır. Sütlerin yağları alınmadığı için doğal olarak, bütün beyaz peynir tam yağlıdır. Saydam, parlak, beyaz, sütün yağ durumuna göre bazen sarımtırak olabiliyor, gözeneksiz ve bıçakla kesildiğinde dağılmayan özelliktedir.

 

Peynire, muhteşem tadını veren, aromatik bitkilerin yanı sıra, doğal maya (ot yememiş buzağının şirdeni kurutularak yapılıyor) ve sütlerin sağılmasından azami bir saat sonra peynir yapımına başlanmasıdır.

 

Edirne Peyniri Kaliteli Peynir Çeşitleri

 

Edirne yöresinde, doğal ortamlarda, kekik, adaçayı gibi aromatik bitkilerle beslenen inek, keçi ve koyunların sütleri ayrı ayrı toplanıyor. Bunlar birbirlerine karıştırılmayarak, inek, keçi ve koyun peyniri haline getiriliyorlar.

 

 

 

İnek, keçi veya koyun beyaz peynirleri almak istiyorsanız, etiketinde coğrafi tescil işareti, yüzde yüz inek, keçi veya koyun sütü olduğu ve doğal mayası yazdığına dikkat etmelisiniz.

 

Edirne Peyniri Yerinde Üretim

 

İnsan popülasyonunun artması, hızlı kazanma arzusu, maliyeti düşürme gibi nedenlerden dolayı, peynir üretiminde, sütlerin karıştırılması, süt tozlarının kullanılması, kültür mayalarının kullanılması gibi durumlar yaşanıyor. Haliyle de, kültür markası olmuş Edirne peynirinin adı kullanılarak, halk aldatılıyor.

 

Edirne ve yöresinde hala geleneksel yöntemlerle peynir üreten firmalar bulunuyor. Bunlar, sadece süt, doğal maya ve tuz kullanarak geleneksel Edirne peynirlerini üretiyorlar. Sağlıklı bir şekilde toplanan sütler, hijyenik şartlarda bir saat içinde peynir haline getiriliyorlar.

 

Peynirler, salamura halinde buzhanelerde bekletiliyorlar. İnek peyniri 6, keçi peyniri 8, koyun peyniri de 12 ay buzhanede bekleyerek, o mükemmel tada ulaşıyor.

Diğer Yazılarımız

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir