Beyaz Peynirli Balkan Salatası

Beyaz Peynirli Balkan Salatası

Beyaz Peynirli Balkan Salatası

Kahvaltıların vazgeçilmez besin kaynağı olan beyaz peynir aynı zamanda atıştırmalıkların ve salataların da bir numaralı ögesidir. Akdeniz beslenme tarzının ve diyet menülerinin olmazsa olmaz besinidir. Sağlıklı beslenmek adına bilinmeyen peynirlerin menüye eklenmemesi önemlidir. Kendine has aroması ve mükemmel lezzetiyle doğal edirne peyniri ekleyerek, salatalar daha besleyici yapılabilir.

 

Peynirli Balkan Salatası Malzemeleri

Bulgaristan’ın, Makedonya’nın haliyle Balkanların kendine has Shopska salatası bulunuyor. Türk halkının yaptığı çoban salatasının bir benzeridir. Yaklaşık aynı malzemeler konuluyor. Domates salatalık, kuru soğan, közlenmiş biber, zeytin, tuz, zeytinyağı, sirke ve olmazsa olmaz trakya peyniri malzemeleri oluşturuyor. Kişi sayısına bağlı olarak malzemeler artırılabilir.

 

Balkan Salatasının Hazırlanması

Domates ve salatalıklar iyice yıkanır. Salata kâsesine kabukları soyulmadan, mümkünse ceviz büyüklüğünde doğranırlar. Kuru soğanlar soyulup, ortaya ikiye ayrılıyor. Halka şeklinde biraz kalınca dilimleniyorlar.

Shopska salatasının dışına çıkıp, maydanoz ve yeşil/kapya biberi de doğranabilir. Fakat, tarife sadık kalınmak isteniyorsa, maydanoz ve biber doğranmaz. Bunun yerine közlenmiş biber, büyük parçalar halinde salataya ekleniyor. Malzemelerin üstüne salatanın orijinal tarifi olan siyah zeytin eklenir. Çekirdekleri çıkarmak veya yeşil zeytin kullanmak zevke göre değişir. Yalnız siyah zeytin bolca konulmalıdır.

 

Zeytin de eklendikten sonra, meşhur tadı ve aroması olan Edirne peyniri, ince olarak rendelenip, salatanın üstüne eklenir. Malzemeler ister böyle bırakılır istenirse harmanlanabilir. En son olarak da zeytinyağı, tuz ve sirke eklenerek, servis yapılıyor.

Diğer Yazılarımız

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir