EDİRNE GEZİ REHBERİ

EDİRNE GEZİ REHBERİ 1

EDİRNE GEZİ REHBERİ

EDİRNE GEZİ REHBERİ , Ülkemizin kuzey batısında hem Yunanistan hem de Bulgaristan’a sınır kapıları bulunan tarihi şehir Edirne, hafta sonu ya da günübirlik gezi rotalarında ziyaretçilerine tarihi ve kültürel bir deneyim yaşatıyor. Camileri, hamamları, külliyeleri ve birçok tarihi mekanı ayrıca birbirinden lezzetli yöresel yemekleri ile ziyaretçilerine eşsiz bir deneyim yaşatıyor.

Öncelikle böyle bir deneyim için Edirne’ye ulaşım oldukça kolay, İstanbul’dan otobüs ile yaklaşık 2,5 saat uzaklıkta, ayrıca Türkiye’nin bir çok şehrinden otobüsle doğrudan ulaşım sağlanabiliyor. Karayolu değil de demiryolu tercihiniz olursa her gün Kapıkule-İstanbul Halkalı seferleri düzenleniyor.

Şehirlerin Fatihi,  Fatih’in Şehri Edirne

Edirne gezi rehberi,Edirne hakkında kısa bir bilgi verdikten sonra gezmeye başlamak daha güzel olur. Oldukça köklü bir tarihe sahip olan Edirne Osmanlı Devletine 88 yıl başkentlik yapıyor. İstanbul’un fethi ile 1453 yılında  başkentlik görevini İstanbul’a devrediyor.  Yani kısaca Sultanların Şehri, Şehirlerin Sultanı denir Bu yüzden ciddi bir tarihi envantere sahip, malum Osmanlıya uzun yıllar başkentlik yapmış .

Ziyareti sırasında Mimar Sinan’ın ustalık eserim dediği dünya mimarlık tarihinin de en gözde eserlerinden olan Selimiye Camiin den başlayabilirsiniz. Edirne’ye geldiğinizde çok uzaklardan hatta Yunanistan’ın bazı kasabalarından görünen 4 minaresi ile göze çarpan ihtişamlı Selimiye Camisi 1568-1575 yılları arasında II.Selim tarafından Mimar Sinan’a yaptırılıyor.  Yeniden yapılandırılan muhteşem bahçesinden geçip Eski Camiye ulaşmanız 5 dakika gibi sürer.  İç kubbesinin pencereli olması, duvar ve sütunlarında hat sanatıyla yazılmış yazıları görenleri büyülüyor. Ardından Osmanlıda pek çok ilkin sahibi, ilk revaklı cami, ilk şadırvanlı cami olması gibi özellikleri ile kendinden sonra yapılacak bir çok camiye örmek olmuş olan Üç Şerefeli Cami görülecek yerler arasında. Caminin hemen karşısında,16.yy Türk Sanatının önemli örneklerinden Mimar Sinan’a Sokullu Mehmet paşa tarafından yaptırılan tarihi hamamı görüp Sarayiçine geçebilirsiniz. Burada ilk sarayın 1365 yılınca I. Murat tarafından inşa ettirildiği bilinen alanda bugün maalesef çok fazla değer kalmamıştır, Fatih Sultan Mehmet döneminde yapıldığı sanılan kesme taşlardan oluşan Fatih köprüsü ve hemen dibinde Adalet kasrı isimli yüksek kule dikkat çeken yapılar. Ayrıca Balkan Savaşı’nda düşman işgaline karşılık verilen 300.000 şehit ve 1913 yılında Sarayiçi’nde aç ve susuz bırakılarak öldürülen 20 bin şehit anısına yaptırılan bir anıttır, Sarayiçi Balkan Savaşı Şehitliği. Bugün sarayiçinde her yıl temmuz ayında ata sporu olarak bilinen Kırkpınar yağlı güreşleri yapılmaktadır.16.yy.da su sesi, müzik ve güzel kokularla akıl hastalarının tedavi edildiği II. Bayezid Külliyesi ve Sağlık Müzesi Sarayiçinde ziyaret edilecek diğer nokta.

Edirne’de Alışveriş ve Yiyecek

Edirne gezi rehberi,Sarayiçinden çarşıya geldiğinizde Edirne’nin tek trafiğe kapalı büyük caddesi Saraçlara geçip, önce Kapalı Çarşı diye anılan 130 dükkanlı tarihi Ali Paşa Çarşısını gezilmeli. Sağlı sollu dükkanlar kafe ve restoranlar bulunan Saraçlar Caddesinde keyifle yürüyüş yapıp alışveriş yapabilirsiniz. Edirne’nin Kavala Kurabiyesi, Sultan Lokumu, Deva-i Misk  ve benzeri kendisine has pek çok tatlısı var. Cadde üzerinde tadına bakıp gönül rahatlığı ile alışveriş yapabileceğiniz meşhur dükkanlar mevcut.

Şöyle ki caddenin sonuna doğru Edirne’nin meşhur beyaz peynirlerinin tadına bakabileceğiniz peynircileri ziyaret edebilirsiniz. Özellikle Akgünler Peynircilik yöresel beyaz peyniri ,sert inek peyniri, yumuşak inek peyniri , koyun peynirine, Trakya eski kaşarı gibi bir çok çeşidinin tadına bakıp uygun fiyatlı alışveriş yapabilirsiniz .

Alışveriş bitimi meşhur Edirne ciğerini yemek için ÖzAkgünler Ciğercisi, Ciğerci Aydın, Ciğerci Niyazi ve  Kazım Usta tercih edebileceğiniz yerler olabilir. Tava Ciğer  yedikten  sonra Saraçlar Caddesinden Avrupa’nın en büyük, dünyanın da en büyük 3.sinagogu olan Edirne Büyük Sinagogunu ziyaret etmenizi, ardından 24 Temmuz 1924 Lozan Barış Antlaşmasıyla Türk topraklarına katılan Karaağaç Mahallesine geçiş  Tunca ve Meriç nehirlerindeki tarihi köprülerden sağlanıyor. Arnavut kaldırımlı Caddeye ulaşınca nehir kenarında harika restoranlarda oturup akşam yemeğinizi yiyebilirsiniz, Ciğer sarma, kabak bastı, Rumeli beğendi , kıymalı saray pidesi , kuru meyveler katılarak yapılan Osmanlı saray mutfağından günümüze ulaşmış mutancana da denemenizi tavsiye edeceğimiz lezzetler arasında. Yemeğin ardından çay kahve içmek için Karaağaç merkeze doğru ilerleyip rengarenk kafeleri tercih edebilirsiniz. Kendine has dokusu ile sizi karşılayan Karaağaçta tarihi tren garını dolaşanız ve yanı başındaki Lozan Anıtının önünde de fotoğraf çektirmeden oradan ayrılmayın diyoruz. Edirne gezi rehberi, yeni blog yazımız da görüşmek üzere.

 

Diğer Yazılarımız

TOPTAN PEYNİR KAŞAR SATIŞI

     TENEKE PEYNİR

İlgili Ürünler

Diğer Yazılarımız

Türkiye’nin En İyi Tereyağı ,Köy Tereyağı Fiyatları ve Markaları

Türkiye’nin En İyi Tereyağı ,Köy Tereyağı Fiyatları ve Markaları Günümüzde [...]

Pehlivanköy Panayırı: Renkli Tezgâhlar Arasında Bir Yolculuk

Pehlivanköy Panayırı: Renkli Tezgâhlar Arasında Bir Yolculuk Pehlivanköy Panayırı: Bir [...]

Kaşar Peyniri ile Yapılan 3 Tarif

Kaşar Peyniri ile Yapılan 3 Tarif Kaşar Peynirli Mantar Sote: [...]

Dünya Süt Günü

Dünya Süt Günü: Sütün Önemi ve Sağlık Açısından Faydaları 1 [...]

Coğrafi İşaretli Edirne Beyaz Peyniri

Coğrafi İşaretli Edirne Beyaz Peyniri Coğrafi işaretli Edirne beyaz peyniri, [...]

Edirne Kakava Şenlikleri

Edirne Kakava Şenlikleri Edirne, Türkiye’nin Trakya bölgesinde yer alan bir [...]

Ezine Peynir

Ezine Peynir Beyaz peynirlerin standartlarına uygun bir şekilde üretilme hacmine [...]

Peynir Tabağı Sunum

Peynir Tabağı Sunum Peynir ve peynir tabağı kahvaltı ve brunch [...]